Zajímavosti

Svépomocné řešení aktuální máslové krize

Praktický návod, jak si zajistit kvalitní máslo bez zbytečné paniky

"Časy jsou zlé, Kamile!" Tuto legendární větu pronesl drsňák Belmondo přes desítkami let, aniž by tušil, že jeho prorocká slova dojdou hrůzného naplnění v současné době, kdy nejenom díky fatálnímu selhání socialistických plánovačů z EU nastal (údajně) celosvětový nedostatek oblíbeného živočišného tuku od roztomilých kraviček. Autor těchto stránek v neděli, po dopolední práci na webu, zjistil náhle tři podstatné věci a to že:

1) je poledne
2) má hlad
3) v lednici je prázdno stejně, jako v jeho hlavě.

Operativní návštěva kralupského Tesca nedopadla úplně dobře, maso na řízky a brambory sice jakž takž měli, ale máselné regály byly prázdné, polepené velmi často používanými cedulemi "Omlouváme se, ale..." (...jsme naprostí idioti, kteří vám nejsou schopni zajistit základní potraviny). To už tam samozřejmě nepsali, protože to beztak všichni vědí:-) Autor Oranžovek však vyrostl v otřesných podmínkách rudé diktatury proletariátu, která ho naučila improvizovat prakticky ve všem! Olej Tesco value na brambory zavrhl šmahem! Jeho ostříží zrak se jal prohledávat prázdné police a roztouženě se zastavil na posledních třech kelímcích se smetanou. Ke šlehání! Hurá, nedělní oběd byl zachráněn! V tomto článku si tedy obrazem i písmem ukážeme, jak se to dělá v praxi. Ostatně tyto stránky vám již dlouhé roky pomáhají ve složitých životních situacích a toto je jedna z nich:-)



Potřeby pro výrobu másla


Tento návod předpokládá existenci dvou základních ingrediencí (česky surovin). První je zmíněná smetana, která se za socíku prodávala pod názvem "šlehačka". Druhou pak sklenice se šroubovacím uzávěrem. Pokud možno větší, než je objem zakoupené smetany! V opačném případě váš technologický postup nebude, politicky korektně řečeno, zcela optimální:-)

Hrudka másla, plovoucí v podmáslí

Technicky založené uživatele ihned napadne, na co proboha sklenici, když mají doma ten fantastický mixér Bosch za dvacet tisíc. To je sice hezké, máslo tím také vznikne, ale bude dokonale promíchané s podmáslím a zdaleka ne tak dobré, jako když mu věnujeme trochu ruční práce a osobní péče! Takže pojďme na to. Vychlazenou smetanu nalijeme do sklenice, zavřeme a protřepáváme v ruce tak, aby tekutina narážela na dno a víčko. Celý proces trvá asi pět minut, záleží na intenzitě třepání. Ke konci stloukání smetana náhle zhoustne a během dalších vteřin se pak rozdělí na máslo a podmáslí. Nyní je dobré mechanický pohyb ukončit, abychom zbytečně neslučovali zpět obě složky. Odlijeme podmáslí a můžeme si ho znovu vychladit ke konzumaci. Porézní hrudku másla vložíme na několik minut do mrazáku, aby se zchladilo a potom jej vyklopíme na čistý, suchý hadřík. Rukama stlačíme hrudku v hadříku tak, aby se vymačkalo přebytečné podmáslí a máme hotovo! Že výsledný výrobek nemá tu krásnou, betakarotenovou barvu, jako máslo z hypermarketu? Jistě, protože neobsahuje žádná barviva, konzervanty a další "úžasné" chemikálie moderní doby.

Hotové máslo, zbavené podmáslí

Teď už jenom vyjmeme hrudku másla z hadříku, zabalíme do vhodného obalu, nebo jej vložíme do menší misky, či skleničky a uložíme do lednice. Stručně, rychle a jasně jsme si vyrobili naše první, pravé máslo. Nicméně ekonomicky výhodné to opravdu není! Z 200ml smetany za 26 korun dostaneme 70g čistého másla. Otázka ovšem zní, jak dlouho ještě bude k dostání smetana. Je to především český stát, který selhal, protože řepkou se opravdu nenajíte! Můžete hádat, komu v této zemi patří většina zemědělské půdy a kdo pohádkově bohatne na pěstování tak odporné rostliny, která ničí půdu, protože z ní doslova rabuje živiny! A to není všechno - nesmírně agresivní pesticidy již zamořily většinu spodních vod v celé republice, s výjimkou horských oblastí na severu. Není li v zemědělství dostatek živočišné produkce, což opravdu není, potom se nedivte, že potraviny jsou rok od roku dražší! A ty za poslední čtyři roky zdražily naprosto zásadně, všechny! Kdepak že jsou ty proklamované sliby "ano, bude líp"?

Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 0 | Sdílet na: | | |


Napsat komentář

(Registrace nového uživatele)

  *Napište číslicemi jednadvasedm:


  *Jméno:


  Heslo: (Pouze pro registrované)


  *Titulek:


  *Text zprávy:





Diskuse - hlavní str.

Diskuse o energiích  Diskuse o astrologii  Diskuse o Tarotu  Diskuse o léčení, mystice




Související články:

Baruška (1.11.2023 04:50)
PF 2023 (24.12.2022 04:47)
Dvě cesty vývoje lidského mozku a jejich dopady (2.6.2022 14:00)
PF 2022 (24.12.2021 05:19)
Chlastejte Tuzemák a rychle sdílejte, než to smažou! (15.2.2021 15:20)
PF 2021 a malé vánoční zamyšlení nad dětským Ježíškem (24.12.2020 09:31)
Zimní otužování očima přímého účastníka (30.1.2019 17:42)
Návod na použití péřového spacáku (4.1.2019 09:47)
Tradiční malá PéeFka:) (23.12.2018 14:25)
Lehké vyčištění jater (7.6.2018 17:13)
Vánoční přání a také malý tip na netradiční dárek (22.12.2017 16:50)
Léčení Alzheimerovy choroby (26.6.2017 20:52)
Změny na Oranžových stránkách (13.3.2017 16:52)
Zázrak české farmacie v praxi (29.1.2017 18:34)
Nedobrovolný kurs přežití ve volné přírodě (7.11.2016 18:48)
Skrytá rizika energetických nápojů (1.11.2016 15:29)
Zánět močových cest a přírodní farmacie (23.10.2016 17:35)
Těžké nemoci a konopí (14.10.2016 14:19)
Náboženství a fanatismus v praxi (29.9.2016 20:56)
Jak jsem hledal brýle pod vodou a jak to dopadlo (30.5.2016 14:34)
Změny na Oranžových stránkách (27.5.2016 11:21)
Jak (ne)léčit rakovinu (20.3.2016 10:34)
Jak na chřipku II. (17.11.2015 12:29)
Čínská medicína - ano či ne? (17.11.2015 11:20)
Dobročinná, (nejenom) vánoční sbírka (11.12.2014 12:13)
Jak účinně (a nesmyslně) zkrátit život vašeho morčátka (18.6.2014 21:06)
Jak na kuří oka? (3.2.2014 21:25)
Chce to klid a nohy v teple (3.2.2014 21:21)
Jak na tělesnou termogulaci? (26.1.2014 21:12)
Oranžové stránky miliónové:-) (3.1.2014 22:03)
Jak na lehké vyčištění těla po Svátcích? (1.1.2014 21:10)
Stáří a choroby (5.12.2013 21:21)
Když nám příroda dává mat (29.9.2013 12:01)
Neobvyklé setkání na staré E55 (24.8.2013 10:06)
Odpovědi na dotazy čtenářů v komentářích - k 15.6.2013 (15.6.2013 20:16)
Poděkování za pomoc dětskému domovu (19.12.2012 22:08)
Malá vánoční pomoc opuštěným dětem (22.11.2012 19:48)
Úplněk 31.8.2012 (1.9.2012 14:53)
Léčivé vzpomínky (25.8.2012 17:03)
Když udeří mrazy... (9.4.2012 18:34)
Reakce na komentáře čtenářů k 1.7.2011 (7.1.2012 12:20)
Jak správně vyprat péřový spacák... (27.11.2011 18:09)
Teplický léčitel Jaroslav M. Pešek (3.7.2011 16:39)
Putování s pejskem (1.3.2011 21:07)
Úplněk 24.8.2010 (27.8.2010 07:25)
Reakce na komentáře čtenářů k 1.3.2010 (6.3.2010 12:54)
Klidně bych tam své dítě nechala (28.2.2010 11:34)
Až jednou budete umírat... (5.12.2009 11:04)
Já tu knížku ale opravdu potřebuju!! (31.5.2009 19:01)
Fotogalerie autora Oranžových stránek (3.4.2009 21:22)
Měla si tu blbou krávu poslat do prdele... (7.3.2009 10:08)
Magie Vánoc (20.12.2008 22:01)
Jaká je současná úroveň slušnosti a úcty k hodnotám v "malém českém rybníčku" ? (4.12.2008 21:23)
Myška (28.3.2008 15:18)
Jak jsem kupoval zrcadlovku (25.3.2008 21:13)
Vyjádření vedoucího Správy CHKO Kokořínsko (11.1.2008 15:23)
Svět není černobílý (19.12.2007 14:42)
Poslední jízda na trati č. 132 (14.12.2007 18:36)
Máme pro vás vstupenku... (22.6.2007 14:44)
Lze léčit neplodnost astrologickými metodami? (25.1.2007 20:20)
Jak se dají zdarma pořídit svaté obrázky... (29.12.2006 19:08)
Magicko-astrologický závod ve Staré Praze (21.11.2006 20:02)
Záchrana potápěče na volném moři po ztrátě vztlaku (28.9.2006 20:11)
Zvláštní setkání pod vodou (1.8.2006 14:44)
Zajímavosti o toxoplasmóze (24.4.2006 18:03)
Ptačí chřipka - hrozba nové pandemie? (6.3.2006 15:29)
Faraónův holící strojek (2.12.2005 13:54)
Nebojte se Nostradama (2.12.2005 13:40)
Backster efekt (2.12.2005 13:33)
Éčka v potravinách (2.12.2005 11:30)
Deodoranty vs antiperspiranty (2.12.2005 11:11)
Chřipka - opravdu trvá devět dnů? (1.12.2005 19:23)